bahar
Per, 04/04/2024 - 15:37 tarihinde admin tarafından gönderildi

Film- Dizi İncelemeleri Serisi

 İlişkilerde Manipülasyon: ‘Bahar Dizisi’

Gelin son dönemlerde oldukça popüler bir dizi olan Bahar’da Timur karakterini konuşalım. Bahar’ın yeniden doğuşuna karşı tepeden bakan, yetersiz bulan ve gayretlerinin önünü kesen bir karakter Timur. Belki partnerinizde, ebeveynlerinizde, iş arkadaşlarınızda veya sosyal ilişkilerinizde de tıpkı Timur gibi kendini beğenen, ben merkezci, başkalarının başarılarını görmeyen veya küçümseyen, onları yapamayacağına ikna etmeye çalışan kişilerle karşılaşmışsınızdır. Bu kişiler adeta gücünü diğerinin güçsüzlüğünden alır ve kişi yeterliliğinin ve değerliliğinin adım adım yok edildiğini hisseder. Bu yok ediliş bazı durumlarda çok daha sessiz ve minik adımlarla da gerçekleşebilir. 

Bizler sosyal canlılar olarak kendimize dair oluşturduğumuz algıyı “diğerlerinin gözünden” ediniriz. Bebekken sevildiğimizi ve değerli olduğumuzu ailemizin gözlerinde görürüz ve kendimize dair “sevilebilir biriyim” imgesi oluştururuz. Büyüdükçe ve çevremiz geliştikçe kendimize dair kimlik algımız da değişir ve gelişir. Dizide de Bahar’ın eşinden gelen yaralayıcı ifadelerle yıllar boyu nasıl incindiğini, yer yer öfkelendiğini, sineye çektiğini ve sarsıldığını görüyoruz. Bahar’ın hayatında aldığı yeni kararlarla kendi kimliğini yeniden inşa etmeye yönelik çabaları da Timur’un yıllar boyunca yaptığı manipülasyonların ve psikolojik şiddetin dozunu arttırmasına neden olmuştur. Peki manipülasyonları nasıl fark eder ve kendimizi nasıl koruruz?

  • Sürekli eleştirildiğimizi, sözlerimizin konudan saptırıldığını ve anlaşılmak için çok çabaladığımızı düşünüyorsak,
  • Fikirlerimiz ve duygularımızın sürekli yanlış olduğu vurgulanıp kontrol edilmeye çalışıyorsa,
  • Yapamayacağımız, değersiz olduğumuz, yetersiz olduğumuza yönelik söylemler duyuyor ve bu sözlerin ağırlığında eziliyorsak, 

Kendimizin veya çevremizdekilerin bu ve benzeri durumlarda olduğunu fark etmek manipüle edildiğimize dair olasılıkları düşündürtebilir. Manipülasyona karşı sınırlarımızı korumanın ve tıpkı Bahar gibi güçlenmenin sırrı, öncelikle kendimize dönmek ve kendimizle olan ilişkimizi düzeltmektir. Karşımızdakinin yaralayıcı söylemlerine karşı durabilmek psikolojik sağlamlığı da gerektirdiğinden bu konuda kendine yardım kitapları okumak, sınır koymaya dair destekleyici bilgiler edinmek ve bir uzmandan psikolojik yardım almak kendimizi korumanın adımları sayılabilir. Manipülasyonlar bazen hayatla ve ilişkilerle o kadar iç içe geçer ki fark edilmesi kolay olmaz. İnsanların bizim hakkımızdaki söylemlerini irdelemek, diğerleriyle olan ilişkinin bize ne hissettirdiğine biraz daha yakından bakmak ve güçlü bir kendiliği yeniden inşa etmek için iyi bir başlangıç olabilir. Hayatta kurduğumuz en değerli ilişkinin kendimizle olduğunu hatırlamanız dileğimizle.

 

Psikolog Kübra Çetin

Daha fazla bilgi için: [email protected]