Doğum Sonrası Babaya Düşen Roller
Pt, 08/02/2021 - 16:59 tarihinde admin tarafından gönderildi

“Çocuk bakımında babaya düşen roller” konusu, geçmişten günümüze değişim gösteren bir konudur. Önceki dönemlerde çocuk ile anne ilişkisi ön planda tutulurken, artık babanın da bebeğin gelişiminde çok önemli bir rolünün olduğu ve ebeveynlerin üzerine düşen sorumluluğun paylaşılması gerektiği düşüncesi benimsenmeye başlanmıştır. Tabii ki bahsettiğimiz “babalık rolü algısı” yaşanılan topluma, ya da kültüre göre değişiklik gösterebilir. Ebeveyn rolleri, yaşanılan çevrenin size dayattığı rollere göre şekillenebilir. Bazı toplumlarda annenin görevi çocukla ilgilenmek ve ev işleriyle ilgilenmek iken, babanın  görevi ise para kazanmak, eve ekmek getirmek ve evin otorite figürü olmaktır. 

Ancak günümüzde kadınların iş hayatında aktif olmasıyla beraber, anne ve babanın sorumlulukları eşit bir şekilde paylaşması kaçınılmazdır. Ayrıca, bebeğin iki ebeveynden de eşit miktarda ilgi görmesi bebek açısından da oldukça önemlidir.

DOĞRU İLETİŞİM

  • Bebek bakımı planlaması için doğru iletişim çok önemli! Ebeveynler, birbirinize beklentilerinizi net bir şekilde ifade edin, ve günlük koşullarınıza göre bir planlama yapın. 
  • Hangi görevin size daha uygun olduğunu ya da olmadığını tartışın.
  • Dönüşümlü programlar hazırlanabilir. Örneğin bez değiştirme görevini ya da bebeği uyutma görevini dönüşümlü yapabilirsiniz.

 

BİRBİRİNİZE DESTEK OLUN

  • Ev işleri konusunda birbirinize destek olun ve iş yükünü hafifletin. Örneğin anne çocuğu oynatırken baba yemeği hazırlayabilir, baba çocuğu uyuturken anne sofrayı toplayabilir. 
  • Bebek bakımı ve ev işleri sadece annenin görevi değildir. Bu tarz düşüncelerden uzaklaşın.

 

Babanın en başından itibaren bebek bakımına dahil olması, bebek ve baba arasındaki bağın güçlenmesi için çok önemlidir. Aynı zamanda anne ve babanın doğru iletişim kurarak ve birbirine destek olarak bebek bakımını sağlaması, kendi ilişkileri içinde önem taşır.

Kaynakça:

Mercan, Z., Tezel Şahin, F. (2017). Babalık Rolü ve Farklı Kültürlerde Babalık Rolü Algısı. Uluslararası Erken Çocukluk Eğitimi Çalışmaları Dergisi.

Stajyer Psikolog Sude Yenilmez

sudeyenilmezz@gmailcom