çocuk ve bağlanma
Pa, 05/16/2021 - 13:54 tarihinde admin tarafından gönderildi

 

Bağlanmada Oyunun Yeri

Güvenli bağlanmanın, sağlıklı ve yakın ilişkiler kurmaktaki öneminden önceki yazılarımızda bahsetmiştik. Bu yazıda, bağlanmada oyunun yerinden bahsedeceğiz. 

Solter (2013), çocukla yapılan eğlenceli aktivitelerin çocukların neşelenmesini sağlarken aynı zamanda stresi azaltabildiğini, bağlanmayı güçlendirebildiğini ve davranış problemlerini çözebildiğini söylemektedir. Bağlanmayı geliştiren oyun, diğer oyunlardan biraz daha farklıdır. Bağlanmayı geliştiren oyun interaktiftir ve uyulması gereken mutlak kuralları yoktur. Oyunu çocuk ya da yetişkin başlatabilir. Bu oyunda özel oyuncaklara, zamana ya da yere ihtiyaç yoktur. Her yerde ve her zaman oynanabilir ve bolca kahkaha içerir. İşte oyunu kullanarak çocuğunuzla aranızdaki bağı geliştirmek için kullanabileceğiniz birkaç yöntem:

  • Esnek olun ve oyun sırasında çocuğunuzun liderliği ele almasına izin verin.
  • Bu oyun zamanının çocuğunuza bir şeyler öğretmek ya da yanlış bildiklerini düzeltmek için ayrılmış bir oyun zamanı olmadığını kendinize hatırlatın. Örneğin elinde bir fil tutuyor ve “Bu bir at ve biz onunla tatile gidiyoruz” diyorsa “Hayır tatlım o bir at değil fil, bak hortumu var” gibi düzeltmeler yapmak yerine oyununu kabul edin.
  • Oyun süreniz boyunca telefonunuzu kullanmayın ve sadece çocuğunuzla iletişimde olun.
  • Çocuğunuz gülüyorsa doğru yoldasınız demektir. 

Bu yöntemler çocuğunuzla aranızdaki bağı oyun yoluyla güçlendirmenin yollarından sadece bazılarıdır. Daha fazlasını öğrenmek ve bağlanmada oyunun gücünü daha iyi anlamak için bir uzmandan destek alabilirsiniz. 

Sevgiler,

Psk. İyem Çiftci

İletişim: [email protected]










 

Kaynakça

Solter, A.J. (2013) Attachment Play. How to solve children’s behavior problems with play, laughter , and connection. Goleta, CA: Shining Star Press.

 Filp-Hanke, J. (b.t.). Promoting attachment through play. https://www.scoe.org/files/FilpHanke-Promoting-Attachment-Through-Play.pdf

Millar, S. (2018). My little friend loves playing with trucks, manipulating them and making the right noises. [Fotoğraf]. https://unsplash.com/photos/nuS2GDpCDoI