meslek seçimi
Sa, 03/05/2024 - 12:24 tarihinde admin tarafından gönderildi

 

Hayatta verdiğimiz önemli kararlardan biri de doğru bir meslek seçimi yapmaktır. Ortalama 25-30 yıl sürecek meslek yaşamında her gün sevmediğiniz ve ait hissetmediğiniz bir mesleği yapıyor olmak olumsuz duyguların yanında yaşam doyumunun azalmasını da beraberinde getirir. Meslek seçiminde en önemli nokta kişinin sevdiği ve ilgi duyduğu alanları bulmak olduğundan birçok meslek grubunu araştırma ve ilginizi çekenleri sıralamak iyi bir başlangıç olabilir. Yaptığı işe karşı merak duyan ve severek katılım gösteren kişilerin mesleklerinde daha başarılı olacaklar ve daha fazla kişisel tatmin yaşayacaklardır. İlgi duyulan alanların belirlenmesinde çeşitli alanlarda meslekleriyle alakalı bilgiler paylaşan uzmanları dinlemek de mesleklerle tanışmayı ve mesleğe dair bilgileri ilk kaynaktan öğrenmeyi sağlayabilir. Bu amaçla çeşitli sosyal medya platformlarında deneyim paylaşan kişilerden yararlanılabilir veya staj yolu ile ilgi duyduğunuz alanlarda çalışan insanlardan yardım isteyebilirsiniz. 

Elbette hayatın gerçekçi yanlarından biri olarak, ilgi duyulan alanlardan mezun olduktan sonra iş bulma imkanlarının ne ölçüde olduğu sorusu da önemlidir. Mesleğin geleceği hakkında yine alandaki insanlardan bilgi edinebileceğiniz gibi son çıkan teknolojik gelişmeler veya örneğin devletteki iş imkanları için yapılan alımların kadro sayıları gibi çeşitli alanlarda kapsamlı araştırmalar da yapabilirsiniz.  Özellikle yapay zekanın son yıllarda hız kazanması ve hayattaki birçok alanda kullanılmaya başlanması belirli meslek gruplarına olan ihtiyacı da azalttığından yaşanan teknolojik gelişmeler de mesleklerin geleceği konusunda dikkate alınması gereken önemli bir konu olabilir. 

Meslek seçimi aşamasında kişiler çevrelerinden de birçok farklı fikir duyarlar. Bu bazen geleceğe dair teşvik edici ve olumlu söylemler olabileceği gibi kaygılarınızı arttıran söylemler de olabilir. Ailelerin istek ve idealleri başta olmak üzere uzak akrabalardan bile seçtiğiniz mesleğe dair umut kırıcı söylemler duyabilirsiniz veya kendi zamanlarında yaşadıkları deneyimlere göre sizi yönlendirmek isteyebilir kendi durumlarını sizinkiyle kıyaslayabilirler. Kafamızın zaten karışık olduğu bu dönemde birbirinden farklı kaynaklardan birçok ses duymak süreci daha da yorucu hale getirebilir. Yolumuzu çizerken diğer insanların deneyimlerinden faydalanmak ve farklı kaynaklardan bilgi edinmek iyi bir yol olsa da bu fikirler arasından aklımıza yatanları seçmemiz gerektiğini, ısrarlı olarak olumsuzlukları ve umutsuzlukları aşılamaya çalışan insanlara karşı belirli sınırları koymanın önemini unutmamalıyız. Bu şekilde belki de bizi meslek edinmeye dair çabalamaktan da alıkoyan durumları azaltarak daha motive ve umutlu hale gelebiliriz. 

Meslek seçimi ve o mesleğe yönelik çalışmak yorucu bir süreç olabilir. Güvendiğiniz ve sizi anlayacağını düşündüğünüz, sizinle aynı yollardan geçmiş büyüklerle veya halihazırda sizinle aynı sürecin parçası olan arkadaşlarınızla sizi zorlayan duygularınızı konuşmak yalnız olmadığınızı fark etmeniz açısından önemlidir. Sizi motive eden şeyleri bulmak, çalışma planınızı ona göre hazırlamak, psikolojik iyi oluşunuzu da göz ardı etmemek bu uzun soluklu yolculukta size yardımcı olacaktır. İçinden çıkılmaz bir durumda olduğunuzu hissetmeniz, kaygılarınız ve korkularınızın başarılarınızın önünü kestiğini düşündüğünüz ve yardıma ihtiyaç duyduğunuz zamanlarda profesyonel bir destek almanın önemini bir kez daha hatırlatır meslek seçimi yolunda başarılar dileriz. 

Psikolog Kübra Çetin

İletişim ve sorularınız için: [email protected]