Per, 10/22/2020 - 15:36 tarihinde admin tarafından gönderildi

Vajinismus Nedir?

Vajinismus, vajinanın girişini çevreleyen kaslarda yineleyici ve sürekli bir şekilde kasılma meydana gelmesidir. Kasılmalar ile birlikte kişide kaygı, korku ortaya çıkar. Genellikle bu kasılmalar cinsel birleşmeye izin vermez. Birleşme olsa dahi ağrılı ve acılı bir birleşme olur. Kasılmalar sadece vajinal bölge ile kalmayıp bütün vücutta kasılma, titreme, çarpıntı, bacakların istemsiz kapanması gibi durumlar da meydana gelir.

Vajinismusu olan kadınların bazı temel yanlış düşünceleri vardır. Bunlar; kendi cinsel organlarının çok küçük, erkek cinsel organın çok büyük, birleşme anında çok acıtıp, çok ağrıtacağı yönünde düşüncelerdir.

Vajinismusun Nedenleri

Cinsellikle ilgili yanlış inançlara, tabulara sahip olmak vajinismus oluşması için önemli bir faktördür.  İlk geceye ve kızlık zarına dair yanlış inanışlar, kaygılar yani toplumun cinselliğe dair bakışı oldukça önemlidir. Bunların dışında vajinismusun oluşmasında altta yatan faktörler de olabilir. Aile içi şiddet, geçmişte yaşanan cinsel taciz gibi olaylar da etkilidir.

Cinsel eğitimin uygun verildiği, çocukluktan itibaren cinselliğin konuşulabildiği, kadın cinselliğine değer verildiği ve cinselliğin haz almaya dönük bir eylem olduğu kişilere aşılandığı takdirde vajinismus daha az rastlanır.

Vajinismus Tedavisi

Vajinismusun günümüzde tedavisi kanıtlanan tek yöntemi cinsel terapidir. Cinsel terapi çoğunlukla çift görüşmeleri şeklinde ilerlemektedir. Danışanın bu problemi kabul edip bununla yüzleşmesi ilk adımdır. Ardından cinsel terapist bireylerden kapsamlı cinsel yaşam öyküsü alır, çiftin kaygılarını korkularını değerlendirir. İlk seanslarda çiftlere yapılan çocukluk döneminde yapılması gereken ama yapılmayan gecikmiş bir cinsel eğitimdir. Çifte cinsel sağlık, yanlış inançlar, cinsel organların işlevleri konusunda bilgi verilir. Sonrasında cinsel birliktelik olacağı sırada ortaya çıkan kasılmalar ve vajinal girişle ilgili korkular üzerinde durulur. Genellikle tedavi 6-8 seansta sonlandırılır. Ancak bazı vakalar daha zorlu olabilir. Depresyon, kaygı bozukluğu, erkekte var olan ek cinsel sorunlar tedaviyi zorlaştırabilir. Çift terapisi dışında bireysel ve grup terapileri de uygulanmaktadır.

Kaynakça

“Vajinismus”. Sık Sorulan Sorular/Vajinismus. Cetad t.y. Web. 21.10.20.

Sargın, Akif. Mehmet. “Vajinismus Nedir? Belirti ve Tedavi Yöntemleri Nelerdir?”. Vajinismus nedir?. Medicalpark. 23.06.20. Web. 21.10.20.

Ebru Göç

Stajyer Psikolojik Danışman