sınava yönelik psikolojik danışmanlık
Cu, 02/26/2021 - 13:37 tarihinde admin tarafından gönderildi

Sınav kelimesini duyduğumuzda belki de çoğumuzun aklına gelen ilk şey sınav sırasında yaşadığımız kaygı, korku ve stres olur. Ancak bu duygular çok yüksek seviyelerde yaşandığında ve kontrol edilemediğinde sürece zarar verebilir ve başarımızı olumsuz etkiler. Bu nedenle, içinde bulunduğumuz durumu ve yaşadığımız duyguları tanımak, bu duyguların ortaya çıkma nedenlerini bilmek ve bunlarla nasıl baş edebileceğimizi öğrenmek, bu duyguları kontrol etmemizi sağlayarak gerçek başarımızı göstermemize yardımcı olur.

Öncelikle “kaygı” kavramının ne anlama geldiğine bakalım. Kaygı en genel tanımıyla, kişinin stresli, tehdit edici veya korku veren durum ve olaylar karşısında yaşadığı oldukça normal bir duygudur. Sınav kaygısı ise, sınavdan önce başlayan ve sonrasında da devam eden, öğrenilen bilginin sınav esnasında etkili bir şekilde kullanılmasını engelleyen ve başarının düşmesine neden olan yoğun olarak yaşanan kaygı olarak tanımlanabilir.

Öğrencilerin sınav öncesinde ve esnasında kaygı duymaları normaldir. Hatta normal/ideal seviyedeki kaygı kişi için faydalıdır. Çünkü ideal seviyede yaşanan kaygının tehlike ve tehditlerden koruyucu bir işlevi vardır. Örneğin, sınava hazırlanan kişi için “başarısız olmak” bir tehdit gibi algılanabileceğinden, ideal düzeydeki kaygı kişinin motive olmasını, karar almasını, harekete geçmesini ve planlama yapmasını sağlar; ve kişiyi başarısız olmaktan korur. Ancak bu kaygı hiç olmazsa, istek ve motivasyon da olmaz ve kişi gerçek performansını gösteremez. Eğer kaygı çok yoğun yaşanır ve kontrol edilemez ise, bu durum kişinin dikkatini olumsuz etkileyeceği için kişinin gerçek performansını göstermesini yine engeller ve başarının düşmesine neden olur.

Sınav Kaygısı Belirtileri Nelerdir?

Sınav Kaygısı Neden Olur?

Sınav Kaygısı ile Baş Etme Yolları?

Sınav Başarısı Geliştirme Programı Hakkında Bilgi Almak için tıklayınız.