izmir duygusal yeme psikolog
Cu, 01/15/2021 - 13:48 tarihinde admin tarafından gönderildi

DUYGUSAL YEME

Hepimiz, günlük hayatımızda birçok sorunla karşı karşıya kalıyoruz.  Peki, bunlarla nasıl baş ediyoruz? Günlük yaşamda karşımıza çıkan olaylarının getirdiği stres veya beklenmedik olayların etkisiyle sorunla yaşanan yoğun duyguyla baş etmenin bir yolu olarak yemek yeme davranışını gözlemlemek mümkündür. Bu noktada duygusal yeme ortaya çıkmaktadır. İşte bu yeme davranışı genellikle stres, endişe, korku, üzüntü, yalnızlık ya da yetersizlik duygularının sonucunda meydana gelir. Yaşanılan bu duyguları bastırma isteği ve yemek yeme davranışıyla karşı karşıya kalınca, kişiler kendini güçlü hissetmek veya durumu unutmak için meydana yemek yeme arzusu çıkar. Duygusal açlık sonucunda ortaya çıkan yemeyi fizyolojik açlıktan ayıran birden fazla nokta vardır. Bunlara bakıldığında;

-Fizyolojik olarak açlık yaşamak için bir zamana ihtiyaç varken duygusal olarak açlık ansızın gelir.

- Fizyolojik olarak acıktığımızda bir noktada doyarız. Ancak bu duygusal açlıkta çok daha zorludur.

-Duygusal yeme durumunda yenilen şeyin farkında bile olunmazken, fizyolojik açlık yaşandığında farkındalık vardır.

-Fizyolojik açlıkta yemek yenildikten sonra bir tatmin vardır. Ama bu tatmin duygusal açlıkta pişmanlık ve suçluluk duygusuna dönüşür.

- Fizyolojik açlıkta kendimizi bir şekilde durdurabiliriz ancak duygusal açlıkta bunu yapmak maalesef çok kolay değildir.

            Duygusal yeme psikolojik olarak etkilemesinin dışında fizyolojik olarak da bedene zarar verir. Duygusal yeme sonucunda kilo problemleri, kap damar hastalıkları, kolesterol gibi birçok sağlık sorunu yaşanabilir.

Duygusal yeme problemini yaşayan kişilere bakıldığında genellikle geçmişlerinde sıkı diyetler söz konusudur. Kişiler diyetle bu sorunu çözmeye çalışsalar dahi aslında sorun kilo ya da yemek değildir. Problem, duygu durumu ile baş edememekten kaynaklı kişilerin yemeğe sığınmalarıdır. Dolayısıyla eğer sizler de bu problemi yaşıyorsanız ruh sağlığı uzmanından destek alabilirsiniz.

STAYJER PSİKOLOJİK DANIŞMAN EBRU GÖÇ

 

Kaynakça

Duygusal Yeme (b,t). Sena Soysal. https://www.senasoysal.com/blog/duygusal-yeme-bozuklugu/ adresinden elde edildi.

Duygusal Yeme Nedir? (b,t). Yaşantı Psikoloji. https://www.yasantipsikoloji.com/yeme-sorunlari/duygusal-yeme-nedir adresinden elde edildi.