Alt Islatma
Per, 10/08/2020 - 12:41 tarihinde admin tarafından gönderildi

Çocuklar mesane kasların kontrolünü yaklaşık 36-48 aya geldiklerinde tamamlar. Alt ıslatma  genel olarak 60-72 aylıkken ortadan kalkar. Eğer çocuklarda 72 ayı geçmesine rağmen uykusunda istemsizce idrar kaçırmaya devam ediyorsa alt ıslatma sorunundan söz edebiliriz. Alt ıslatma sorunu erkek çocuklarda kız çocuklara oranla daha fazla gözlemlenmektedir.

Çocuklarda alt ıslatmanın fizyolojik ve psikolojik bir çok nedeni olabilir,

·        Yatmadan 2 saat önceki dönem içinde çok sıvı tüketiyor olabilir.

·        Fizyolojik rahatsızlıklar olabilir.

·        Psikolojik kaynaklı olabilir.

·        Çocuklarda alt ıslatma genelde psikolojik nedenlidir. Aileye yeni bebek katılması, kardeş kıskançlığı, anaokuluna başlama gibi sebeplerle alt ıslatma sorunu ortaya çıkabilir.

Alt ıslatma sorununu çözmeye yardımcı olacak bazı uygulamalar,

Takvim tutma ve ödül verme : Sabahları çocuğun sembollerle kuru ve ıslak geceleri işaretlediği bir takvim doldurması sağlanır, takvimde kuru gün sayısı için bir hedef belirlenerek, bu sayıya ulaşınca ödüllendirilir.

 

Sıvı alımının azaltılması: Akşamları yatmadan 2-3 saat önce sıvı alımı kısıtlanmalıdır, öğle ve akşam tuz miktarı az olan yemekler hedefe ulaşmada yardımcı olabilmektedir.

 

Mesane eğitimi: Çocuğun yatmadan önce tuvalete gitmesi sağlanır. Bu şekilde geceleri mesanedeki idrar miktarının azalması sağlanır. Gündüz 3 saat ara ile tuvalete gitmesine yardım edilmeli, bez bağlamaktan kaçınılmalıdır.

 

Eğer alt ıslatma sorunu psikolojik kaynaklı değilse, doktordan yardım alınmalıdır ve gerekli  ilaç tedavisine başvurulabilinir.

Alt ıslatma konusunda uzmanlarımızdan yardım almak için tıklayınız.