boşanma
Pt, 06/28/2021 - 12:58 tarihinde admin tarafından gönderildi

Ekonomik sıkıntılar, yoğun çalışma hayatı, ailedeki iletişim ve paylaşım eksikliği gibi nedenlerle son yıllardaki boşanma oranındaki artışa hepimiz tanık oluyoruz. Boşanma sürecinde ve sonrasında çocuğun örselenmemesi, karmaşanın dışında tutulması hiç kolay değildir. En sorunsuz boşanmalarda bile çocuk, ayrılıktan etkilenir. Çocuğun ne derece etkilendiği kişilik özelliklerine, yaşına, anne babasının tutumlarına, ona ne kadar açıklama yaptıklarına vs. pek çok etkene bağlıdır.

Öncelikle boşanma kararını verdikten sonra anne baba birlikte çocuğun yaş düzeyine uygun açıklama yapmalıdır. Çocuğun soruları dikkatlice dinlenmeli ve çocuğa geçiştirmeden net cevaplar verilmelidir. Çocuk, belirsizlik durumlarında daha fazla kaygılanacağından anne ve babadan birini yitirmeyeceği vurgulanmalı, diğer ebeveynini nasıl ve ne zaman göreceği, nasıl bir düzen kurulacağı anlatılmalıdır. Güven duygusu için görüşmelerde düzenli aralıklar ve süreklilik çok önemlidir.

Kriz döneminde çocuk korku, öfke, kızgınlık, reddedilme, yalnızlık ve suçluluk gibi duygular da hissedebilir, sıkça ağlayabilir, saldırgan davranışlarda bulunabilir. Bağırma, vurma, nedensiz kavga çıkarma gibi tepkilerine öfkeyle karşılık verilmemeli, çocuğun duygusunu boşaltması için imkan tanınmalıdır. Boşanmanın onun için üzücü bir durum olduğunu bildiğinizi belirtin. Bu durumu telafi etmek adına aşırı ilgiden, tepkilerden kaçının.

Okulöncesi dönemde çocuklar benmerkezcidir, dünyanın merkezinde kendilerini görürler. Bu bencillik anlamında değildir. Diğer insanların farklı bakış açıları olabileceğini düşünemezler ve bu yetersizlikle neden-sonuç ilişkisi kurmakta da güçlük çekerler. Anne babanın ayrılmasında da bu nedenle kendilerini sorumlu tutabilirler. Boşanmayla hiçbir ilgisi olmadığını, anne baba olarak onu hep seveceğinizi söyleyin.

Çocuğunuzu barışmak için aracı yapmayın ya da eski eşinizden öç almak için çocuğunuzu ondan yoksun bırakmayın. Eski eşinizin yaşamı hakkında çocuğunuzu sorgulamayın ya da “annesinin kızı, babası gibi sorumsuz” gibi ifadelerden kaçının. Çocuğunuzun taraf tutmamasına özen gösterin.