tıkanırcasına yeme
Cu, 12/04/2020 - 13:48 tarihinde admin tarafından gönderildi

Tıkanırcasına yeme sorunu olan kişiler, yağ ve şeker oranı yüksek yüksek olan yiyeceklerden aşırı derecede fazla tüketirler ve bu eylem tıbbi ve fizyolojik sıkıntıya neden olacak kadar hızlı bir şekilde yapılır. Genellikle obezlerdir. Tıkınma bir davranış bozukluğudur. Bu bozukluk tekrarlayan tıkanma dönemlerini içermekle (3 ay içinde haftada en az 1 kere) beraber diğer yeme bozukluklarından farklı olarak kilo kaybı ve yediğini çıkarma, aşırı spor yapma gibi telafi davranışı dediğimiz davranışları yoktur.

Bu davranış bozukluğunu yaşayan bireylerde suçluluk duygusu ve benlik saygısının düşük olması en çok var olan özelliklerdir. Kişiler bu eylemi genellikle yalnızken veya etraftaki bireylerden gizli yaparlar.

Çok sinsi ve diğer yeme bozuklukları kadar kolay fark edilmeyebilir çünkü sadece aşırı yemek yeme davranışı vardır. Bu yüzden kişiler “sadece kiloluyum” diye düşünebilir. Tıkınırcasına yeme bozukluğu kişinin diyet geçmişiyle ilişkilidir. Bunun yanı sıra bozulan sosyallik, depresyon, özsaygının düşük olması, madde kullanımı bozukluğu, bedeni beğenmeme ile ilişki içindedir.

Beynimizde toplumun yarattığı ideal bir beden profili vardır. “Kadın dediğinin bedeni böyle olmalıdır” şeklinde ifadeleri hepimiz duymuşuzdur. Bu ideal profile beden uymadığında kişiler çokça eleştiri alırlar. Kilo konusunda yapılan aşırı eleştirilerin yanı sıra çocuklukta denenen kilo verme deneyimler, fiziksel ve cinsel istismar da dahil olmak üzere tıkanırcasına yeme bozukluğunun gelişimine zemin hazırlar.

Tedavisi

Bu yeme bozukluğuna sahip kişiler mutlaka bir psikoterapi desteği almalıdır. Yapılan araştırmalar Bilişsel Davranışçı Terapi kullanılmasının kendini kontrol ederek, gözlemleyerek, yemek yemeyi kısıtladığını ve problemin çözüldüğünü bulmuştur. Bununla birlikte Grup Terapisi de oldukça etkili bir yöntemdir. Bazı durumlarda ruh sağlığı uzmanının uygun gördüğü ilaçları da terapi ile birlikte kullanabilir.

Stajyer Psikolojik Danışman Ebru Göç

 

 

Kaynakça

Tıkınırcasına Yeme Bozukluğu. (b.t). Dr. Bahar Tezcan. https://www.bahartezcan.com/single-post/yeme-bozuklugu

Şahin, M (Ed.). (2019). Anormal Psikolojisi. Nobel Akademi.