hastane korkusu
Ct, 12/26/2020 - 18:38 tarihinde admin tarafından gönderildi

 

HASTANE KORKUSU

Hepimiz bazı durumlarda sağlığımız için endişelenir ve doktora gitmek durumunda kalabiliriz. Ancak hastane korkusu olan kişiler ne tür bir rahatsızlık yaşarsa yaşasın hastaneye gitmek istemez, korku duyarlar. Peki bu nasıl bir korku?

Bazı durumlardan ya da nesnelerden aşırı korku duymaya özgül fobi diyoruz. Tıpkı hastane korkusu gibidir.

Örneğin; danışan korkusundan dolayı hayatında hiç dişçiye gidememişti; böbrek taşı sancısı çekmeye razıydı ancak ağrı kesici iğne yaptıramıyordu. Başka bir danışan istediği halde hamile kalamıyordu, ancak yapılacak tahlillerden, doğumun kendisinden, ameliyattan çok korkuyordu.

Bu tarz korkulara sahip kişilerde yoğun sıkıntı ve kaygı duygusu, kalp ve nabızda hızlanma, kan basıncı ve kas gerginliğinde artış gibi bedensel tepkiler de eşlik eder. Örneğin kişi hastaneden kaçma gibi bir durumunun olmadığının farkında vardıysa bu kaygı panik atağa kadar gidebilir.

Kişiler korktuğu şeyle karşılaşınca otomatik olarak zarar göreceği düşünceleri kişinin tehdit olarak algılamasına ve aşırı korkmasına sebep olur. Korku bedensel tepkilere yol açtığında ortada bir tehlike olduğuna dair yanlış değerlendirmeyi arttırır. Kişi kendini korumak için kaçar. Zaman içinde kişi korktuğu nesne ve durumla karşılaştığından duyacağı ‘korkudan korkmaya’ başlar. Kaçma ve kaçınma korkuyu o an için bastırsa da uzun vadede korkunun devam etmesine sebep olur ve hayatlarını kısıtlar.

Hastane korkusu gibi korkulara tedavi mümkün ve başarı oranı yüksektir. Genelde EMDR ve Bilişsel Davranışçı Terapi yöntemleri kullanılır. Eğer sizin de hastane korkunuz varsa bir ruh sağlığı uzmanına danışabilirsiniz.

 

KAYNAKÇA

Özgül Fobi. (b.t). Türkiye Psikiyatri Merkezi. https://www.psikiyatri.org.tr/halka-yonelik/30/ozgul-fobiler adresinden elde edildi.

Toplumda En Yaygın Kaygı Sorunu: Fobiler. (b.t) Davranış Araştırmaları ve Terapi Merkezi. https://datem.com.tr/blog/toplumda-en-yaygin-korku-sorunu-fobiler/ adresinden elde edildi.

Özgül Fobi Nedir? (b.t). Uzm. Dr. Burhan Burhanoğlu. https://www.fethiyepsikiyatri.com/ozgul-fobi/ adresinden elde edildi.

STAJYER PSİKOLOJİK DANIŞMAN EBRU GÖÇ