BAĞ ODAKLI EBEVEYNLİK
Cu, 05/28/2021 - 23:47 tarihinde admin tarafından gönderildi

 

Bağ Odaklı Ebeveynlik Nedir?

Bağ odaklı ebeveynlik doğal ebeveynlik olarak da bilinir. Herhangi bir kurala veya bir uzman görüşüne bağlı olmadan ebeveynin kalbi ve aklının çatışmadığı, şiddetsizlik ve empatiye dayalı bir ebeveynlik halidir. Amaç "sağlıklı bağ" kurmak, özgüvenli ve şefkatli nesiller yetiştirmektir. "Bağ odaklı ebeveynlik ne değildir"den de kısaca bahsedecek olursak; çocuğun tamamen ebeveynlerine bağımlı olması ya da bağımsızlık isteyen çocuğun ebeveynleri tarafından kısıtlanması, annenin bütün ilgisinin bebeğinde olması ve diğer rollerini bir kenara bırakması veya çocuğun her istediğine "evet" deme durumu gibi yaklaşımlar değildir.Kuralcı bir yaklaşım değildir. Kurallardan ziyade yol gösteren, ebeveynlere yardımcı olacak 8 ilkeye sahiptir.

  1. Bilgi Edinmek ve Hazırlanmak: Ebeveynliğe, hamileliğe, doğuma fiziksel ve duygusal olarak hazırlanmak önemlidir. Bu konulara dair bilgi edinmek ebeveynlerin kaygısını azaltacak ve bebek ile bağı da destekleyecektir. 
  2. Bebeğimizi/Çocuğumuzu Sevgiyle Beslemek: Bebeği emzirmek. Eğer emzirilemiyorsa ten teması veya göz teması ile benzer bir bağ kurmak.
  3. Bebeğimizin ihtiyaçlarına hassasiyetle cevap vermek: Bebeğin ihtiyaçlarına mümkün olan en kısa sürede cevap vermek. Ebeveynlerin çocuğun ihtiyaçları ve tepkilerine aynı tutarlılıkta cevap vermeleri çocuğun kendini güvende hissetmesini sağlar. Ağlayan bir bebek kucağa alındığında şımarmaz, manipüle etmez veya size bağımlı hale gelmez. Bebekler sadece koşulsuz sevgiden ve güvende olduklarından emin olmak ister.
  4. Ten teması ve Dokunuş: Ebeveyn ve bebeğin duygusal bağ kurmasında ve bebeğin gelişiminde bebek masajı gibi sağlıklı dokunuşlar içeren uygulamalar ve bebeğiniz büyüdükçe ve izin verdikçe dokunuş içeren oyunlar önemlidir.
  5. Uyku Düzeni/ Güvenli ve sağlıklı bir uyku düzeni kurmak: Güvenli bir uyku ortamı ve bebeğimiz gece uyandığında da ihtiyaçlarını şefkatle karşılamak çok önemlidir.
  6. Tutarlı ve devamlı bir şekilde koşulsuz sevgimizi hissettirmek: Kısa süreli ayrılık gerektiren durumlarda (kreşe başlama,     yeni doğum, işe başlama, iş seyahati vs) aranızdaki bağı sürdürebilmek için hayatınıza dahil edeceğiniz çeşitli yöntemleri hakkında farkındalık. 

 

  1.  Disiplin Uygulamak: Temelinde şiddetsiz ve empatik iletişim vardır. Ödül ve cezadan bağımsız bir yaklaşımdır. Bebeğin/ çocuğun, ebeveynlertarafından kararlı ama şefkatle sunulan güvenli sınırlarda doğru davranışları içselleştirebilmesi ve empati becerelerinin gelişmesi anlamına gelir.
  2. Denge: Kişisel, ailesel (anne/baba) ve 'eş' kimliklerimizin dengede olması. Mutlu anne ve baba =Mutlu bebek/Çocuk

Bu ilkelerin hepsine uymak zorunda değilsiniz, bebeğinizin güvenliğine zarar vermemek şartı ile aile koşullarınıza uyarlamak en önemlisidir. İlkelerin temeli sağlıklı bağ kurma ve şefkatli bireyler yetiştirme amacına hizmet eder.  "Bebeğinizin huzurlu limanı olun ki ileride güvenle bağımsızlaşabilsin.” 

                                                                                                                            STAJYER PSİKOLOG ELİF DALGIÇ

KAYNAKÇA

Onaran, A. (2017), Şefkatli Bir Ebeveynlik (AttechmentAttachment Parenting)

https://www.attachmentparentingturkiye.com/attachment-parenting-nedir/